Svijet
0

Sedam zemalja dogovorilo sigurnosne provjere nuklearki

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rusija i još šest zemalja susjeda Evropske unije pridružit će se članicama evropskog bloka u provođenju sigurnosnih provjera svojih nuklearnih centrala, saopćila je Evropska komisija.

"Armenija, Hrvatska, Rusija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Bjelorusija saglasile su se u četvrtak da će preispitati svoje postojeće i planirane nuklearne centrale, koristeći ispitivanja sigurnosti koje je kao preporuku razvila EU", kaže se u saopćenju, prenosi Reuters.

Nacionalne agencije za nuklearnu sigurnost prošlog mjeseca su se dogovorile oko detalja novih sigurnosnih testova u 143 reaktora u regiji, a 27 zemalja članica EU-a pozvalo je ostale zemlje da im se pridruže u provođenju sličnih provjera.

U okviru ovih testova provjerit će se otpornost nuklearki na potrese kako bi se spriječila kriza slična onoj koja se dogodila u japanskom postrojenju Fukushima te sposobnost reaktora da izdrže uobičajene opasnosti poput šumskih požara, havarija pri transportu i prekida dovoda električne energije.

Komisija je saopćila da će s navedenih šest susjednih zemalja testovi sigurnosti nuklearki obuhvatati uzajamne provjere tako što će procjenu sigurnosti u jednoj zemlji provjeravati stručnjaci iz drugih zemalja.