{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IAEA: Usvojena deklaracija o nuklearnoj sigurnosti

F
21.6.2011. u 08:08
0
0
IAEA: Usvojena deklaracija o nuklearnoj sigurnosti
0
IAEA: Usvojena deklaracija o nuklearnoj sigurnosti
Na konferenciji o nuklearnoj sigurnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču u ponedjeljak navečer je usvojena ministarska deklaracija koja predviđa stres-testove nuklearnih elektrana širom svijeta, više kontrola i bolju razmjenu informacija.
U jednoglasno usvojenom dokumentu 151 zemlja članica IAEA-e saglasila se oko 25 tačaka ne potpuno jasnih ideja za više sigurnosti, bolju razmjenu informacija i više suradnje.

Konkretne dogovore dokument ne sadrži, a izvršni direktor IAEA-e Yukiya Amano treba na temelju ovih odluka da do septembra izradi akcijski plan.

Sve države s nuklearnim postrojenjima treba redovito i sustavno da provjeravaju inspektori IAEA-e, zatražio je Amano na početku konferencije.

Do sada nisu postojali međunarodno obvezujući sigurnosni standardi i kontrole, već je nuklearna sigurnost bila u nadležnosti država, prenosi Associated Press.

Amano se u svom izlaganju založio da se pored stres-testova s posebnom pažnjom na otpornost na elementarne nepogode, kao što je potres ili cunami, IAEA obavlja redovite kontrole svih nuklearki u svijetu.

Inspektori IAEA-e treba da po sistemu slučajnog uzorka izaberu postrojenja i provjere ih na sigurnost, pripreme za incidente, te djelotvornost državne regulatorne institucije.

Na bečkom skupu nije bilo dogovora oko obvezujućih sigurnosnih standarda, iako mnoge zemlje žele povratiti povjerenje građana u nuklearnu energiju poslije katastrofe u Japanu.

Dok Rusija i Francuska imaju pozitivniji stav prema obavezama, zemlje poput Kine, Indije i SAD-a blokiraju usvajanje obavezujućih standarda.

Također je i Japan reagirao negativno u pogledu obavezujućih standarda. Prema riječima ministra gospodarstva Japana Banri Kaeide "u svijetu postoji mnogo različitih viđenja i ona treba da budu poštovana".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: