Svijet
94

Sedam posto svećenika u Australiji optuženo za zlostavljanje djece

FENA
Sedam posto katoličkih svećenika optuženo je za zlostavljanje djece u Australiji između 1950. i 2010. godine, međutim te optužbe nikada nisu istražene, pokazali su šokantni podaci tokom istrage o pedofiliji u crkvi a koji su objavljeni danas, prenosi AFP.

Kraljevska komisija koja istražuje kako institucije odgovaraju u slučajevima seksualnog zlostavljanja djece dobila je informaciju da su crkvenim vlastima prijavljena 4.444 navodna slučaja pedofilije u nekoliko biskupija, što pokazuje da su više od 15 posto svećenika bili počinitelji nasilja.

Australija je izdala naredbu Kraljevskoj komisiji 2012. godine nakon decenije pritiska da se ispitaju navodi zlostavljanja djece širom zemlje.

"Između 1950. i 2010. godine ukupno sedam posto svećenika navodno su zlostavljali djecu", kazao je Gail Furness, vodeći advokat u istrazi u Sydneyu.

"Navedeni podaci, zajedno sa svim što smo čuli u protekle četiri godine, mogu se tumačiti samo kao ogroman propust Katoličke crkve u Australiji da zaštiti djece od zlostavljača", kaže se u saopćenju.

Prosječna starost žrtava u to vrijeme bila je 10 za djevojčice i 11 godina za dječake.

Od 1.880 navodnih počinitelja, 90 posto su bili muškarci.