Svijet
0

Sedam pisaca pozvalo na usvajanje rezolucije UN-a o Siriji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pisci Umberto Eco, David Grosmann, Bernard Henri Levy, Amos Oz, Orhan Pamuk, Salman Rushdie i Wole Soyinka pozvali su Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji nacrt rezolucije koja će osuditi represiju u Siriji "kako bi najzad prestali masakri".

U pismu koje je u srijedu objavljeno na internetskoj stranici Pravila igre, časopisu Bernarda Henri-Levyja, i koje je upućeno ambasadorima UN-a iz 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti, sedam pisaca ističe da bi "bilo tragično i moralno neprihvatljivo" da nacrt rezolucije "završi u kantama za smeće", javio je AFP.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal predali su nacrt rezolucije u kojoj se represija u Siriji izjednačava sa zločinom protiv čovječnosti, ali Vijeću sigurnosti prijeti paraliziranost.

Osim Kine i Rusije, koje su zaprijetile da će iskoristiti svoje pravo na veto, Južna Afrika, Brazil i Indija izražavaju ozbiljnu rezerviranost prema tom nacrtu. Pariz je već upozorio da će tekst biti dat na usvajanje samo ako postoji pouzdanost da će dobiti dovoljnu većinu glasova.

"Bilo bi kapitalno za sirijski narod i njegovu miroljubivu borbu za slobodu da usvojite taj projekt", insistiraju potpisnici.

Nacrt rezolucije "ne predlaže sankcije za Siriju, a još manje vojnu intervenciju", naglašavaju pisci. "On se ograničava na to da osudi represiju i otvori put istragama o zločinima protiv čovječnosti", smatraju pisci.

U gušenju pobune u Siriji bilo je više od 1.300 mrtvih među civilima, a 10.000 ljudi je uhapšeno, prema podacima sirijskih nevladinih organizacija.