London i Pariz predlažu rezoluciju
0

Cameron: Ne smijemo ostati nijemi na nasilje u Siriji

SRNA
David Cameron (Foto: PA)
David Cameron (Foto: PA)
Velika Britanija i Francuska predstavit će danas pred Vijećem sigurnosti UN rezoluciju kojom se osuđuje nasilje u Siriji, saopćio je britanski premijer David Cameron.

Cameron je u obraćanju poslanicima u parlamentu ocijenio da je, prema pouzdanim izvještajima o hiljadama poginulih i 10.000 uhapšenih, potpuno neprihvatljiva represija nad demonstrantima koji se bune protiv režima predsjednika Bashar al-Assada.

"Ne smijemo da ostanemo nijemi nad ovakvim skandaloznim djelima i to nećemo učiniti", izjavio je Cameron i dodao da će zato danas u New Yorku, Britanija i Francuska podnijeti rezoluciju kojom se osuđuje represija i tražiti da se omogući slanje humanitarne pomoći.

Prijedlog rezolucije sastavile su Francuska, Britanija, Njemačka i Portugal.

Britanski ministar inostranih poslova William Hague izjavio je jučer da njegova zemlja pokušava da ubijedi ostale države kao i Vijeće sigurnosti da moraju da se pozabave situacijom u Siriji.

Predsjednik Assad gubi legitimitet, on bi morao da preduzme reforme ili da ode s vlasti", izjavio je Hague.

On je objasnio da se u prijedlogu rezolucije traži osuda represije u Siriji, kao i da sirijska vlada odgovori legitimnim zahtjevima naroda, da oslobodi sve opozicione zatvorenike, da ukine zabranu rada medija i interneta.
Sirijske nevladine organizacije navode da je više od hiljadu, među kojima više desetine djece, ubijeno od početka demonstracija protiv režima.