Svijet
1

Sebastian Kurz: Želimo članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU

Anadolija
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
U glavnom gradu Austrije, Beču, jučer je održana konferencija posvećena Zapadnom Balkanu na kojoj je jednoglasno istaknut značaj evropskih integracija za razvoj cjelokupnog regiona.

Naime, na konferenciji o Zapadnom Balkanu i redovnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoevropske inicijative (CEI), kojom trenutno predsjedava Austrija, jasno je poručeno kako bi sve zemlje regiona trebale postati članice EU-a.

Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri, talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos.

Austrijski ministar Kurz je istakao da se na sastanku najviše govorilo o energetici, imigracijama i proširenju EU-a, naglasivši da će biti nastavljeno slanje pomoći za poplavama pogođene gradove Bosne i Hercegovine.

"Govorili smo o proširenju EU-a. Podržavamo i želimo skoro članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova.

Talijanska ministrica Mogherini je izjavila da su evropske integracije korisne za sve zemlje, a posebno za zemlje Zapadnog Balkana, koji se bori s političkom nestabilnošću već dugi niz godina.

"Jedan od važnijih projekata EU-a jeste da balkanske zemlje postanu članice Unije", rekla je Mogherini.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je također učestvovao na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koja se održava u Beču.

Lagumdžija je na trilateralnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Republike Austrije Kurzom i Republike Srbije Ivicom Dačićem razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ove dvije zemlje.