{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sebastian Kurz: Želimo članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU

A
4.6.2014. u 08:05
1
25
Sebastian Kurz: Želimo članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU
1
Sebastian Kurz: Želimo članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
U glavnom gradu Austrije, Beču, jučer je održana konferencija posvećena Zapadnom Balkanu na kojoj je jednoglasno istaknut značaj evropskih integracija za razvoj cjelokupnog regiona.
Naime, na konferenciji o Zapadnom Balkanu i redovnom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoevropske inicijative (CEI), kojom trenutno predsjedava Austrija, jasno je poručeno kako bi sve zemlje regiona trebale postati članice EU-a.

Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri, talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos.

Austrijski ministar Kurz je istakao da se na sastanku najviše govorilo o energetici, imigracijama i proširenju EU-a, naglasivši da će biti nastavljeno slanje pomoći za poplavama pogođene gradove Bosne i Hercegovine.

"Govorili smo o proširenju EU-a. Podržavamo i želimo skoro članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova.

Talijanska ministrica Mogherini je izjavila da su evropske integracije korisne za sve zemlje, a posebno za zemlje Zapadnog Balkana, koji se bori s političkom nestabilnošću već dugi niz godina.

"Jedan od važnijih projekata EU-a jeste da balkanske zemlje postanu članice Unije", rekla je Mogherini.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je također učestvovao na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koja se održava u Beču.

Lagumdžija je na trilateralnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Republike Austrije Kurzom i Republike Srbije Ivicom Dačićem razgovarao o stanju u Bosni i Hercegovini i Srbiji nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ove dvije zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: