Svijet
0

SDS i SNSD usaglašene amandmane na Ustav BiH uputili u Parlament

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) potvrdila je da je postigla dogovor sa SNSD-om o zajedničkim amandmanima na Ustav BiH koji su danas upućeni u parlamentarnu proceduru oba doma Parlamenta BiH.

Usaglašenim amandmanima se predviđa direktan izbor članova Predsjedništva BiH, kao i proširenje Doma naroda za tri delegata iz reda ostalih.

Rasprava o predloženim amandmanima se očekuje nakon oktobraskih lokalnih izbora, a prije konačnog glasanja u Parlamentu BiH o njima će se izjasniti i Narodna skupština RS-a, saopćeno je iz SDS-a.

Rok do kada amandmani treba da budu predloženi Parlamentarnoj skupštini BiH je 31. august.

U prvoj polovini septembra je predviđen dolazak misije Evropske komisije u BiH kako bi se uvjerila u napredak u ispunjenju "mape puta" i pripremila naredni sastanak na visokom nivou. Za 10. oktobar je predviđeno objavljivanje godišnjeg izvještaja o napretku BiH, u okviru kojeg će biti naveden i napredak na ispunjenju evropskih obaveza.

Do kraja oktobra BiH treba da preda odgovore na dvije liste pitanja koja se odnose na poglavlja pet i 27 pristupnih pregovora, a do tada treba definirati efektivni koordinacioni mehanizam za pristup EU.

U novembru je predviđen sastanak na visokom nivou u Sarajevu, a krajem mjeseca i izmjena Ustava implementacijom odluke "Sejdić i Finci".