Crkva kao paravan
0

Scijentolozi osumnjičeni za trgovinu ljudima

Sarajevo-x.com
David Miscavige
David Miscavige
Scijentološka crkva u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se pod istragom FBI-a zbog sumnji da se bavi trgovinom ljudima. Navodno se pod istragom nalazi i misteriozni vođa David Miscavige, inače blizak prijatelj slavnog glumca Toma Cruisea, kojem je bio kum na svadbi.

Senzacionalne optužbe našle su se u članku na 28 stranica u magazinu The New Yorker, za koji je progovorio i holivudski scenarista i bivši scijentolog Paul Haggis, scenarist hitova Million Dollar Baby i Casino Royal.

Teške optužbe se najčešće odnose na Gold Base, centar scijentološke crkve u kalifornijskoj pustinji, gdje Miscavige ima kancelariju. Tamo su vjerske starješine uvele agresivnu, pa čak i nasilnu disciplinu.

Novinar The New Yorkera tvrdi da je mnogo članova zajednice svjedočilo o posljedicama trgovine ljudima. Jedan od njih je za magazin rekao da FBI već dugo vremena istražuje slučaj, dok je drugi dodao da žele sve informacije o zlostavljanju.

Jedan od svjedoka i bivših članova crkve rekao je da su starješine razvile sistem praćenja "odbjeglih" članova sekte.

"Kada emocionalni, vjerski i psihološki pritisak ne uspije, ponekad se koristi fizička sila kako bi se bjegunci vratili", navodi se u optužbama objavljenim u magazinu.