{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Scientolozi otvaraju centar u kojem će obučavati "nadljude"

S
29.9.2011. u 14:00
0
51
Scientolozi otvaraju centar u kojem će obučavati "nadljude"
0
Fotografije kao iz svemirske ere, kao iz budućnosti, su zapravo fotografije koje pokazuju unutrašnjost Scientološke crkve, odnosno njenog novog trening centra u kojem će poklonici kontroverzne religije razvijati nadljudske sposobnosti. Fascinantno zdanje košta 90 miliona dolara i nalazi se u saveznoj američkoj državi Florida.
"Super moćna" zgrada će biti otvorena kasnije ove godine. Impozantno zdanje se može opisati kao spoj luksuznog mediteranskog hotela i svemirskog broda iz TV serijala "Zvjezdane staze". Veliki scientološki centar ima 889 soba, trake za trčanje i opramu za vježbanje poput one u NASA-i, te mnoge druge sadržaje koji bi vjernike potakli da rade na svojim "theta moćima".

Unutar zgrade se nalazi posebno razvijena oprema, za koju crkva tvrdi da ima posebnu opremu kakva se koristi u NASA-i za trening astronauta.

Među najbizarnijim i najinteresantnijim izumima je antigravitacijski simulator-žiroskop, u kojem se čovjek vrti kako bi mu se poboljšala percepcija u smjeru kompasa. Zatim, polaznici u trening centru će gledati u posebne ekrane na kojima će se snimak kretati u smjeru naprijed-nazad dok slika treperi, kako bi se uvježbali da prime podsvjesne poruke.

Još uvijek je nepoznato koliko će koštati trening za postizanje "supermoći". Poznato je da se neki viši stepeni treninga u okviru scientološke crkve naplaćuju i po nekoliko hiljada dolara.

Fotografije koje je su objavili mediji, između ostalih i Daily Mail koji opširno piše o ovom centru, najvjerovatnije su impresije graditelja o tome kako će unutrašnjost zgrade izgledati.

Prvobitno je udžet za izgradnju ovog centra trebao iznositi 24 miliona dolara, ali je gradnja zaustavljena u 2003. godini nakon što su se troškovi udvostručili.

No, nakon poziva crkve njenim članovima da pomognu izgradnu, radovi su nastavljeni i centar će biti otvoren krajem ove godine. među onima koji su članovi su sljedbenici scientologije i koji su donirali novac za centar su Tom Cruise, John Travolta i Kirstie Alley.

Glumica Kirstie Alley se čak navodi i nao "član utemeljitelj" projekta, jer je darovala oko 250.000 dolara.

Zbog pauze u radovima je zgrada i prostor oko nje bio neuredan, pa je gradonačelnik Clearwatera, mjesta u kojem se centar nalazi, Frank Hibbard opisao prostor kao "trn u oku, okružen prljavštinom i ogradom od lanaca". Grad je naredio da se sve uredi, uključujući i staze okolo, i to do 2006. godine. Kako to nije završeno izrečena im je kazna od 250 dolara, što je do kraja te godine poraslo na 40.000.

Scientološka crkva je najavljivala i da će objekat biti otvoren do kraja 2010. godine, ali se to nije desilo.

Na samom ulazu posjetitelji će prvo ugledati veliku brončanu skulpturu koja prikazuje različite aspekte scientologije.

U zdanju postoje i dva muzeja, od kojih je jedan posvećen osnivaču religije L. Ronu Hubbardu.

Na jednom od spratova se nalazi i poseban VIP prostor rezervisan za bogate donatore i visoko pozicionirane u hijerarhiji crkve. Zgrada još ima i knjižaru, učionice, 42 kupatila, 1.140 mjesta u trpezariji, dvije kuhinje i 447 prozora, a povezana je i sa hotelom koji se nalazi sa druge strane ulice.

Inače, treninge koji će se održavati u ovoj zgradi je osmislio začetnik scientologije L. Ron Hubbard kako bi pojačao percepciju i osjete kroz mentalne i fizičke zadatke. Scientolozi vjeruju da uz pet osjetila postoji još 57 dodatnih sposobnosti poznatih kao "perceptici" koji uključuju sposobnost osjećanja kolanja krvi, temperature, gravitacije, balansa te "svjesnost važnosti odnosno ne važnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: