Berlinski proces
51

Scholz pozvao zemlje Zapadnog Balkana na rješavanje međusobnih problema

FENA
Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u četvrtak, na početku susreta u sklopu Berlinskog procesa, kako zemlje Zapadnog Balkana pripadaju u Evropsku uniju te ih je pozvao na rješavanje međusobnih problema.

"Evropa je potpuna samo sa zemljama Zapadnog Balkana. Ove zemlje su dio slobodnog i demokratskog dijela Evrope", rekao je njemački kancelar na početku samita koji se održava u Berlinu.

On je dodao kako se na blagostanje i sigurnost ovih zemalja ne može promatrati odvojeno od ostatka Evrope.

Scholz je istovremeno naglasio kako napori za integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU moraju biti intenzivirani.

"Naša je zadaća da obećanje ulaska u EU i ispunimo", rekao je Scholz.

On je, posebice u sjeni aktualne situacije u Evropi i ruske agresije u Ukrajini, pozvao zemlje ove regije da prebrode međusobne sukobe.

"Agresija na Ukrajinu nas prisiljava da budemo složni i odbranimo slobodu Evrope", rekao je njemački kancelar.

Istovremeno je pohvalio napredak u međusobnoj suradnji zapadnobalkanskih zemalja koji je, između ostalog, doveo i do potpisivanja sporazuma o međusobnom priznavanju ličnih karti, te fakultetskih i strukovnih diploma.

"To vas još više približava evropskim standardima", rekao je Scholz.

Od izazova koji stoje pred zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije Scholz je spomenuo i neregulisanu migraciju te je pritom posebno istaknuo potrebu usklađivanja viznog ssistema zemalja regije s onim Evropske unije.

Posljednjih dana je bilo upućeno mnogo kritika na račun Srbije koja je ukinula vize za neke zemlje poput Indije nakon čega je porastao broj tražitelja azila iz ove zemlje u Njemačkoj i zapadu Evrope.

Na sastanku, uz predsjednike vlada zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, sudjeluju i premijeri zemalja EU-a koje prate ovaj proces.

Potpisivanju sporazuma će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Konferencija završava danas poslijepodne.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Evropske unije, koju je pokrenula bivša njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem unapređivanja veza između Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije te poboljšanja regionalne suradnje na tom području.