Detalji izvještaja
18

Schmidt istakao krivca za neformiranje nove Vlade FBiH: Evo kako to vidi OHR

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U izvještaju koji je visoki predstavnik Christian Schmidt dostavio Vijeću sigurnosti UN-a dotakao se i situacije u Federaciji BiH, gdje je jasno definisao krivca za trogodišnju blokadu izbora nove vlade.

Schmidt je kazao da je Vlada FBiH formirana 2014. godine u trogodišnjem tehničkom mandatu, za što je vjerovatno najviše odgovorna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

"Vlada je također smanjena sa 16 na 13 ministara, zbog smrti dvojice i ostavke jednog. Nema dogovora o imenovanju novog saziva ili nedostajućih ministara zbog navedenog stava Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) da ne odobri sva imenovanja do dogovora o izbornoj reformi prvenstveno sa Strankom demokratske akcije (SDA). U svakoj demokratiji provođenje volje biračkog tijela formiranjem vlasti treba da bude prioritet", navodi se u izvještaju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodaje da se različite pozicije dviju strana nisu promijenile od posljednjeg izvještaja te da Dragan Čović konstantno poziva na promjenu Izbornog zakona i upozorava da se bez njegove izmjene neće moći održati izbori.

"To implicira mogući bojkot", rekao je Schmidt.

Schmidt ističe da su ograničene ustavne i izborne reforme neophodne da bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava.

"U procesu izbornih reformi neophodno je uzeti u obzir presude Ustavnog suda BiH, preporuke OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije zarad izbornog integriteta. Vlasti trebaju da se suzdrže od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava učinili izazovnijim ili doveli do daljnjih podjela. Da bi se to postiglo, bit će potreban kontinuirani dijalog i veća fleksibilnost od svih uključenih strana koje se bave ovim pitanjem, a ne uobičajeni pristup sve ili ništa", naglasio je Schmidt.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Visoki predstavnik naglašava da je proces popunjavanja upražnjenih radnih mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH zaustavljen. Istakao je da trenutno Ustavni sud Federacije BiH ima samo 5 od 9 sudaca i da je kvorum ugrožen, kao i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"VSTV je dostavio predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za tri upražnjena mjesta, po konkursu objavljenom 2019., i predložio kandidata za četvrtu poziciju u februaru 2021. godine. Predsjednik Federacije Marinko Čavara (HDZ BiH) je odbio nastaviti nominacije i ovaj proces je i dalje u zastoju", navodi se.