Svijet
0

Scheffer: Neuspjeh NATO-a u Afganistanu mogao bi rezultirati terorizmom na Zapadu

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer tvrdi kako misija Alijanse u Afganistanu nije posustala, ali da ostaju veliki izazovi pred njom.

On je izjavio da bi neuspjeh NATO-ove misije u Afganistanu mogao rezultirati terorističkim napadima u zapadnim zemljama.

On je govorio uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Litvaniji.

Njegova izjava došla je u vrijeme kada su američka državna Tajnica Condolleezza Rice i britanski ministar vanjskih poslova David Miliband doputovali u nenajavljenu posjetu Afganistanu.

De Hoop Scheffer je izjavio kako će poručiti ministrima NATO-a da države članice moraju učiniti više na obuci i opremi afganistanske vojske.

Neki veliki izazovi i dalje su prisutni, kao što su adekvatna obuka i opremanje afganistanske nacionalne vojske, ali je on izjavio da je NATO-va misija u toj zemlji stvar nužde a ne izbora.

"To je linija fronta u borbi protiv terorizma, a ono što se dešava u Hindu Kishu tiče se svih nas, jer se ne borimo protiv terorizma samo u Afganistanu, i posljedice se neće osjetiti samo u Afganistanu i regiji, nego i u Londonu, Bruxellesu i Amsterdamu", izjavio je on za BBC.

Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile su od ostalih članica NATO-a da podijele breme borbenih operacija na jugu zemlje.

Malo je vjerovatno, međutim, da će više borbenih trupa biti ponuđeno na sastanku u Litvaniji iako se zvaničnici nadaju da će on otvoriti put za nove doprinose s vojnicima na samitu NATO-a u Bukureštu u aprilu, javlja dopisnica BBC-a sa samita u Viljnusu.