"Sponzori zločina"
22

Savjetnik Zelenskog: Mađari plaćaju za nož kojim je odrubljena glava ukrajinskog branioca

B. H.
Foto: Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova
Ekonomski savjetnik predsjednika Ukrajine Oleh Ustenko rekao je da će niz sporazuma koji jačaju energetsku saradnju Mađarske s Rusijom samo produžiti agresiju na Ukrajinu i pozvao Evropsku uniju da ih blokira.

Savjetnik Zelenskog rekao je da Mađarska svojim sporazumima s Rusijom sponzorira njezin rat u Ukrajini, uključujući i ratne zločine.

"Ako ste vidjeli video gdje Rusi odsijeku glavu ukrajinskom vojniku, Mađari plaćaju za nož. Morate biti potpuno slijepi da ne vidite kakve zločine sponzorirate. Kupovina više plina od Rusa znači vi im dajete više kapaciteta za eskalaciju rata", naglasio je Ustenko.

Pozvao je Efropsku uniju da "izvrši sav mogući pritisak" na Budimpeštu kako bi spriječila Rusiju da dobije više gotovine u zamjenu za isporuke energenata za Mađarsku.

"Mađarska dobiva financijsku podršku iz Brisela, tako da je ovo izvrstan alat koji bi se mogao odmah iskoristiti. Rade to na račun svih. Pokušavaju dobiti te komparativne prednosti jer nastavljaju sarađivati ​​s režimom u Kremlju", rekao je Ustenko.

Prethodno je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó posjetio Moskvu, gdje je postigao dogovor o povećanju isporuke plina iz Rusije i obnovio još jedan sporazum o financiranju nuklearne elektrane Paks.

Szijjártóvo putovanje u glavni grad Rusije izdvaja poziciju Budimpešte od ostalih zemalja Evropske unije. Većina članica 27-člane unije distancirala se od ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu i nastoje svoje zemlje odviknuti od ruskih fosilnih goriva.

Mađarska vlada aktivno lobira kod EU da ukine sve sankcije nametnute ruskom plinu, nafti i nuklearnom gorivu te je zaprijetila da će staviti veto na predložene akcije EU protiv Moskve.

Szijjártó je jedan od rijetkih dužnosnika iz zemlje članice EU koji se sastao s ruskim dužnosnicima u Moskvi od početka rata u Ukrajini.