Teška odluka
30

Saveznici Ukrajine pod pritiskom da, nakon tenkova, pošalju ratne avione

T. K.
Oficiri posmatraju vojni avion NATO-ovog sistema za upozorenje i kontrolu u vazduhu (Foto: EPA-EFE)
Oficiri posmatraju vojni avion NATO-ovog sistema za upozorenje i kontrolu u vazduhu (Foto: EPA-EFE)
Zapadne zemlje su tek ovih dana odobrile slanje borbenih tenkova u Ukrajinu, a Kijev već traži borbene avione F-16 da pomognu u odbijanju ruske invazije.

Iako su Sjedinjene Američke Države za sada isključile ovu mogućnost, čini se da je nekoliko evropskih zemalja otvorenije za tu ideju. Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je podvukao crtu ispod priče o isporuci američkih borbenih aviona Kijevu.

Na pitanje novinara u Bijeloj kući da li je za, rekao je jednostavno "ne", iako je sljedećeg dana rekao da će razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o njegovim posljednjim zahtjevima za napredno naoružanje.

U prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu, partneri Kijeva nisu bili voljni da pruže previše vojne pomoći, željni da izbjegnu direktniju konfrontaciju između Zapada i Rusije. Ali kako se rat nastavlja, oni su u više navrata popuštali pred apelima Ukrajine za većim oružjem. U decembru je Washington konačno pristao da pošalje svoje rakete protivvazdušne odbrane Patriot visokih performansi. U januaru je najavio da će poslati i borbene tenkove Abrams.

Nakon pritiska saveznika, Njemačka je u januaru odobrila slanje tenkova Leopard u Kijev i rekla da će pristati na zahtjeve drugih evropskih zemalja koje žele da pošalju svoje vlastite Leoparde njemačke proizvodnje.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je u utorak tokom posjete Francuskoj da je njegova zemlja navikla da joj molbe za dodatnu opremu isprva budu odbijene.

"Za svaki početni zahtjev, prvo se moramo boriti protiv ovog 'ne'. (Ali) to znači 'ne danas'", rekao je on, prenosi AP.

Olivier Schmitt, istraživač iz Centra za ratne studije sa sjedištem u Danskoj, rekao je da ne misli da će slanje aviona eskalirati sukob.

"Isporuka borbenih aviona poput F-16, koji bi Kijevu omogućili da vodi još efikasniju kampanju vazduh-zemlja, ne bi signaliziralo simboličnu tačku preloma ili predstavljalo eskalaciju", napisao je u geopolitičkom časopisu "Le Grand Continent".

"Ova vrsta borbe vazduh-zemlja tipična je za moderno ratovanje", naveo je.

Evropske prijestonice su neodlučne, a Njemačka, koja je odluku o slanju tenkova Leopard vidjela kao veliki strateški zaokret, isključila je opciju slanja ratnih aviona.