Moderna diplomatija
242

Saudijski princ Salman i katarski emir al-Thani: Od neprijateljstva do srdačnih osmijeha

F. H.
Foto: Twitter / Bandaralgaloud
Foto: Twitter / Bandaralgaloud
Saudijski prijestolonasljednik Mohmmed bin Salman srdačno se fotografisao sa katarskim emirom Šeik Tamim bin Hamad Al-Thanijem na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu, što je veliki razlika u odnosima dva lidera u poređenju sa nekoliko godina ranije.

Svijet je ostao u šoku petog juna 2017. godine kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat odlučili prekinuti sve odnose sa Katarom zbog njegove navodne podrške terorizmu. Blokadi su se pridružile i druge države kao Maldivi, Jemen i Jordan.

Blokada je značila prekidanje svih diplomatskih, vojnih, trgovinskih i drugih odnosa, a blokiran je i zračni prostor Katara, te je Saudijska Arabija započela blokadu kopnene granice sa Katarom.

Ove zemlje su pred Katar iznijele 13 zahtjeva od kojih su neki duboko zadirali u suverenitet države, te ih je Katar rezolutno odbio. Zahtjevi su podrazumijevali, zatvaranje iranske ambasade, ukidanje turske vojne baze, prekidanje svih navodnih veza sa Muslimanskim bratstvom ISIL-om, Al-Nusra frontom, prekidanje finansiranja organizacija i pojedinaca koje Saudijska Arabija i druge zemlje smatraju terorističkim.

Zahtjevi su uključivali i izručenje određenog broja osoba, zatvaranje medijske mreže Al-Jazeera, prestanak katarskog navodnog miješanja u unutrašnje stvari drugih arapskih država i prestanak izdavanja državljanstva osobama traženim u ovim državama. Jedan od čudnijih zahtjeva je bio i to da Katar isplati odštetu za navodne štete izazvane njegovom politkom,

Katar je trebao da prema ovim zahtjevima uskladi svoju politiku sa drugim arapskim i zaljevskim zemljama, prekine podršku opoziciji u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Egiptu i UAE, te da ugasi sve medijske kuće koje finansira. Rok za ispunjavanje ovih uslova je bio deset dana, a Katar ih je odbio.

U prvim mjesecima blokade najveću podršku Kataru su dali Turska i Iran preko kojih je Katar započeo da uvozi proizvode koje je ranije gotovo u potpunosti uvozio iz Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja.

Zanimljiv je bio i odnos tadašnje američke administracije. Dok je Donald Trump podržao blokadu i osudio navodnu katarsku podršku terorizma, Pentagon je najavio da će neometano nastaviti vojnu saradnju sa Katarom. Čak su i članovi američke administracije bili iznenađeni stavom Trumpa, koji se čini se bio produkt ličnih dogovora koje je Trump imao sa Salmanom.

Blokada Katara je potrajala čak tri i po godine i okončana je izmirenjem petog januara 2021. godine u Al-Ulu, a detalji sporazuma nisu otkriveni.

U svakom slučaju Katara je izdržao pritisak pod koji je bio stavljen, a podrška Turske, Irana, Pakistana omogućila mu je da prestane biti ovisan o uvozu robe iz ovih zemalja, a nije ugasio svoje medijske kuće. Također, i vojna baza Turske je ostala funkcionalna.

Blokada se ispostavila kao još jedan u nizu vanjskopolitičkih neuspjeha "nove" Saudijske Arabiije koju gradi prijestolonasljednik Salman. Uz neuspjeh vojne intervencije u Jemenu i zločin ubistva novinara Khashoggija, pokušaj blokade Katara je pokazao da Saudijska Arabija ne može ni u bliskom susjedstvu da nametne svoje interese.

Da li osmijesi iskreni i navijanje Salmana za Katar iskreno nakon godina napetih odnosa ostaje otvoreno pitanje. Osim fotografije, arapski mediji su prenijeli i poruku koju je Salman uputio katarskom emiru nakon što je prisustvovao ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva.

“Dok napuštam vašu zemlju, zadovoljstvo mi je izraziti svoju duboku zahvalnost i zahvalnost na toplom prijemu i gostoprimstvu koje sam primio ja i moja prateća delegacija. Čestitam vam na uspješnom otvaranju Svjetskog prvenstva u nogometu”, napisao je saudijski prijestolonasljednik.

Princ Mohammed je emiru zaželio dobro zdravlje i sreću, a katarskom narodu daljnji napredak i prosperitet.

Ranije u nedjelju, prijestolonasljednik je naredio svim saudijskim ministarstvima i vladinim agencijama naredio "da pruže bilo kakvu dodatnu potporu ili objekte potrebne Kataru" za domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

Ove poruke pokazuju da kao i kroz čitavu historiju ne postoje vječni sukobi ni vječni saveznici, te da se dinamika odnosa među svjetskim državama brzo mijenja, a za uspješnu vanjsku politiku neophodno je imati visprene diplomate sposobne za brzo tumačenje odnosa i ispravno poziconiranje na svjetskoj diplomatskoj sceni.