Krah svjetske ekonomije
19

Saudijski princ: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do nezamislivog porasta cijena nafte

Dž. L.
Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Saudijski princ Mohammed bin Salman upozorio je da bi cijene nafte mogle porasti do nezamislivo visokih iznosa ukoliko međunarodna zajednica ne "odvrati" Teheran.

Mohammed bin Salman istakao je da će rat između Saudijske Arabije i Irana uništiti svjetsku ekonomiju.

"Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran, bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima. Snabdijevanje naftom će se poremetiti do nivoa koji u životu nismo vidjeli", rekao je bin Salman za CBS.

Saudijska Arabija inače osigurava 30 posto svjetskog tržišta potrebnim energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe te četiri posto svjetskog BDP-a.

"Zamislite da ove tri stvari nestanu. To bi bio potpuni krah svjetske ekonomije, a ne samo saudijskih i bliskoistočnih zemalja", istakao je saudijski princ.

Također je ocijenio apsurdnim napad izveden na saudijska naftna postrojenja, koji Rijad i Washington pripisuju Iranu. Kako je kazao, samo luđak napada pet posto svjetskog snabdijevanja naftom.

"Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili", kazao je princ.

On je za CBS govorio i o ubistvu novinara Jamala Khashoggija kazavši da je prihvatio određenu odgovornost za njegovo ubistvo, ali je negirao da je on lično naredio Khashoggijevu likvidaciju.

"Ako zločin nad saudijskim državljaninom počine dužnosnici koji rade za saudijsku vladu, ja kao čelnik moram preuzeti odgovornost. To je bila greška", rekao je bin Salman.

Podsjećamo, Khashoggi je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj 2. oktobra 2018. godine.