Osuda Izraela
101

Saudijski princ Mohammed bin Salman prvi put od početka rata se oglasio o situaciji u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
De facto vladar Saudijske Arabije princ Mohammed bin Salman osudio je ponašanje izraelskih snaga u Gazi, uoči samita za vikend koji će biti usredotočeni na izraelski napad na Pojas Gaze.

"Osuđujemo vojnu agresiju kojoj smo svjedočili u Pojasu Gaze, ciljanje civila i stalna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od izraelskih okupacijskih snaga. Naglašavamo nužnost zaustavljanja ovog rata i prisilnog raseljavanja i stvaranja uvjeta za povratak stabilnosti i postizanje mira", rekao je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman na summitu s afričkim čelnicima, što je njegov prvi javni komentar o izraelskom napadu na Gazu.

Rijad je više puta kritizirao napade na civile, iako se princ Mohammed nije javno obratio do danas.

Njegovi komentari na saudijsko-afričkom summitu došli su dan prije nego što je zaljevsko kraljevstvo domaćin dva hitna sastanka o borbama u Gazi, Arapske lige i Organizacije islamske suradnje.

Moussa Faki Mahamat, predsjednik Komisije Afričke unije, također osuđuje "opsceno nasilje" koje pogađa Palestince.

“Pozivamo na stvarni i praktični korak da se zaustavi trenutno uništenje Gaze i ubijanje hiljada njenih ljudi kako bi se dao snažan poticaj političkom rješenju usvajanjem dvodržavnog rješenja”, rekao je.

U završnoj deklaraciji saudijsko-afričkog samita izražena je "duboka zabrinutost" zbog humanitarne situacije u Gazi, pozvano na prekid vojnih operacija i apelirano na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak "kako bi se zaustavili izraelski napadi i prisilno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze".

Princ Mohammed također je rekao summitu da će Saudijska Arabija do 2030. uložiti 25 milijardi dolara u Afriku, gotovo udvostručivši iznos uložen u prošlom desetljeću, prema službenoj Saudijskoj novinarskoj agenciji.