Bliski Istok
104

Saudijski ministar odbrane će posjetiti Bijelu kuću zbog straha od regionalnog rata

N. V.
Saudijski ministar odbrane Khalid bin Salman planira posjetiti Washington zbog straha od regionalnog rata na Bliskom istoku.

Tri izvora koja su upućena u putovanje su za Axios kazala da će Khalid bin Salman posjetiti Washington u ponedjeljak radi razgovora s visokim dužnosnicima Bidenove administracije.

Oni su kazali da je posjeta davno zakazana, a očekuje se da će se on sastati sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, ministrom odbrane Lloydom Austinom i nekoliko senatora.

Prije nego što je počeo rat između Izraela i Hamasa, Biden je nastojao da ublaži tenzije na Bliskom istoku potičući veliki sporazum sa Saudijskom Arabijom koji je uključivao historijski mirovni sporazum između kraljevstva i Izraela. Očekivalo se da će taj sporazum uključivati i palestinsko pitanje.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je kazao kako nema dokaza, ali da mu instikt govori kako je Hamas napao Izrael, između ostalog i da bi poremetio napredak koji je postignut po pitanju sporazuma Izraela i Saudijske Arabije.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije je ranije u subotu izdalo još jednu izjavu u kojoj se kritikuje Izrael. Oni su osudili i izraelsku kopnenu operaciju u Gazi.