Svijet
0

Saudijski kralj Abdullah pred posjetu Londonu kritizirao britanske reakcije na terorizam

FENA
Uoči svoje historijske posjete Velikoj Britaniji, saudijski kralj Abdullah izjavio je da London ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC, kralj Abdullah je kritikovao vladu bivšeg premijera Tonyja Blaira da nije iskoristila saudijske obavještajne podatke koji su navodno mogli da spriječe samoubilačke bombaške napade u Londonu, jula 2005.

U intervjuu datom uoči zvanične posjete Britaniji, kralj Abdullah optužio je London da nije djelovao na osnovu saudijskih obavještajnih podataka, što je, po njegovim riječima, moglo da spriječi napade na londonski gradski saobraćaj, izvršene 7. jula 2005., u kojima su poginule 52 osobe. Kralj Abdullah govorio je uz pomoć prevodioca.

”Vjerujem da mnoge zemlje ne uzimaju te stvari previše ozbiljno, uključujući Veliku Britaniju. Poslali smo informacije Britaniji prije tih terorističkih napada, ali nažalost ništa nije poduzeto iako je to možda moglo da spriječi tragediju“, rekao je Abdullah.

Prošle godine istraga koju je pokrenuo Odbor za obavještajne aktivnosti i sigurnost britanskog Donjeg doma nije otkrila nikakve dokaze da su spomenute specifične informacije mogle spriječiti te napade.

U međuvremenu, britanska vlada odbacuje zahtjeve za pokretanjem javne istrage o tome šta su britanske obavještajne agencije znale o terorističkoj ćeliji koja je organizirala napade.

Poznato je da su britanske unutrašnje obavještajne agencije imale dvojicu od četvorice bombaša na spisku sumnjivih mjesecima prije spomenutih napada.

Što se tiče terorostičke opasnosti u svjetskim razmjerama, kralj Abdullah rekao je za BBC da će biti potrebno mnogo vremena da se ona uguši:

”Terorizam nije poražen i ja snažno vjerujem, kao što sam već izjavljivao, da će biti potrebno 20 do 30 godina da se, uz budne napore terorizam porazi.“

Kralj Abdullah je dodao da Al-Qaida predstavlja poseban problem i za njegovu zemlju.

Tokom posjete Britaniji saudijski kralj sastat će se sa članovima britanske kraljevske porodice, a razgovarat će i s britanskim premijerom Gordonom Brownom. Njegova posjeta nosit će i pečat kontroverze.

Pobornici ljudskih prava planiraju nekoliko demonstracija ispred saudijske ambasade, a pod lupom javnosti naći će se i prodaje britanskog oružja Saudijskoj Arabiji od prije čak 20 godina.