The Times
8

Saudijska avijacija podržala američke napade na Al-Kaidu u Jemenu

FENA
Saudijska Arabija je izvela nekoliko zračnih napada kao podršku američkim bespilotnim letjelicama protiv meta Al-Kaide u Jemenu, izvještava u petak londonski Times, pozivajući se na američke obavještajne službe.

"Neke od misija koje se pripisuju letjelicama su u stvari misije saudijskih zračnih snaga", navodi isti izvor.

Napadi američkih bespilotnih letjelica su izvedeni kako bi podržali jemenske snage u borbama protiv aktivista Al-Kaide na Arapskom poluotoku. Washington smatra jemenski ogranak Al-Kaide najaktivnijim i najsmrtonosnijim od svih džihadističkih mreža.

U četvrtak su ubijena tri navodna pripadnika Al-Kaide u napadu koji se pripisuje američkoj bespilotnoj letjelici u pokrajini Bajda, u centralnom dijelu Jemena.

Petnaest navodnih aktivista ove mreže ubijeno je u napadima bespilotnih letjelica u ovoj pokrajini i Hadramutu od 24. decembra.

Ekstremistička mreža je iskoristila slabljenje centralne vlasti u 2011. godini u korist narodne pobune protiv bivšeg predsjednika Alija Abdalaha Saleha, da bi pojačala svoje prisustvo na istoku i jugu Jemena, gdje je okupila svoje snage.

Sjedinjene Američke Države su jedine koje posjeduju bespilotne letjelice u regionu, a njihovi zračni napadi na Al-Kaidu su se pojačali u 2012. godini, prema podacima koje je prikupila New America Foundation u Washingtonu.

Zračni napadi na aktiviste Al-Kaide na Arapskom poluotoku porasli su sa 18 u 2011. na 53 u 2012. godini. Ubijeno je između 397 i 539 aktivista, prema podacima New America Foundationa, koji nije precizirao broj civilnih žrtava.