Jemen
0

Bombardovani pobunjenici Al-Qaide osumnjičeni za ubistvo 17 vojnika

FENA
Jemenski vojni avioni u ponedjeljak su napali pobunjenike Al-qaide osumnjičene da su izveli napad iz zasjede u kojem su ubili 17 oficira i vojnika, saopćili su plemenski izvori. Zasjeda, koja se desila u u subotu dok je vojna patrola vršila inspekciju naftovoda u regiji Wadi Obaida u naftom bogatoj pokrajini Maarib, predstavlja jedan od najtežih napada El-Kaide u posljednjim mjesecima, prenosi Reuters. Predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi u ponedjeljak je prisustvovao sahrani ubijenih oficira i vojnika, uključujući i general majora Nasera Mahdi Farida, načelnika generalštaba vojske za centralnu regiju Jemena, javila je državna novinska agencija Saba.

Borbeni avioni vladinih snaga bombardovali su osumnjičene za napad, saopćili su plemenski izvori. Zračni udari pokrenuti su u nedjelju i u njima su ubijene četiri osobe iako nije bilo odmah jasno da li su žrtve bili borci Al-Qaide ili ne.

Popravci su počeli na naftovodu Maarib i na elektroenergetskim vezama u prošloj sedmici nakon što je vlada postigla sporazum s plemenima prestanu s napadima na infrastrukturu.

Jemen se bori da se vrati normalnom životu otkako je Hadi preuzeo vlast u februaru nakon godinu dana protesta koji su prinudili Ali Abdulaha Saleha da odstupi nakon 33 godine provedene na vlasti.

Jemenska stabinost prioritet je za Sjedinjene Države i njihove saveznice iz regije Zaliva zbog strateškog položaja Jemena u blizini naftnog izvoznika Saudijske Arabije i pomorskih linija, kao i zbog toga što je ta zemlja utočište za krilo Al-Qaide.

El-Kaida na Arapskom poluotoku izvodila je operacije u Saudijskoj Arabiji i pokušala je napade na američke mete, a Sjedinjene Države zauzvrat su pojačale napade bespilotnim avionima.