Nakon sedam mjeseci
1.8k

Saudijska Arabija: Vjernici iz inostranstva od danas mogu obaviti umru u Mekki

A. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nakon sedam mjeseci ograničenja koja su bila uvedena zbog pandemije koronavirusa, muslimanima iz inostranstva je od danas (nedjelja) dozvoljen ulazak u Veliku džamiju u Mekki, nakon što je Saudijska Arabija prvobitno početkom oktobra otvorila sveta muslimanska mjesta za lokalne vjernike.

Shodno tome, oko 10.000 hodočasnika iz inostranstva moći će obaviti umru. Umra se inače može obaviti u svakom periodu osim na dan Arefata i u danima Kurban-bajrama.

Strani vjernici koji dođu u Saudijsku Arabiju ići će u samoizolaciju tri dana nakon čega će im biti dozvoljeno da hodočaste oko Kabe - najsvetijeg mjesta u islamu koje se nalazi u centru Velike džamije.

U Saudijskoj Arabiji je do sada registrovano 347.282 zaraženih koronavirusom i 5.402 smrtna slučaja od početka pandemije.

Na ovom području se postepeno otvaraju džamije što ukazuje na postepeno ublažavanje mjera donesenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, piše BBC.

Stanovnicima Saudijske Arabije je od 4. oktobra dozvoljeno da obavljaju umru, a za samo 10.000 domaćih vjernika je bilo dozvoljeno obavljanje hadža u julu ove godine, što je neuporeivo manje od miliona ljudi koji su hodočašće obavljali prethodnih godina.