Nema više skrivanja
40

Saudijska Arabija najavila svjetskoj javnosti da ozbiljnije razvija nuklearni program

T. K.
Ministar energetike Abdulaziz bin Salman Al Saud
Ministar energetike Abdulaziz bin Salman Al Saud
Saudijska Arabija objavila je svoju predanost izgradnji nuklearnog programa, kao i obećanje da će omogućiti veći nadzor inspektorima za atomsku energiju, u trenutku kada žele da postanu važniji igrač na međunarodnoj sceni.

Saudijski ministar energetike rekao je da će njegova zemlja prijeći na mnogo snažnije mjere zaštite i provjere od Međunarodne agencije za atomsku energiju, UN-ovog nuklearnog nadzornika, nego što je to činila prije. Prema Agencijinom Protokolu o malim količinama (SQP), IAEA izuzima zemlje s malo ili nimalo nuklearnog materijala od mnogih inspekcija i zahtjeva transparentnosti.

"Kraljevstvo je nedavno donijelo odluku o poništenju svog Protokola o malim količinama i prelasku na provedbu sveobuhvatnog Sporazuma o sveobuhvatnim zaštitnim mjerama", rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman Al Saud tokom godišnje konferencije IAEA-e u Beču.

Dodao je da je Kraljevstvo svojom politikom o atomskoj energiji predano najvišim standardima transparentnosti i pouzdanosti.

Nadzorna agencija godinama je tjerala kraljevstvo i druge zemlje sa SQP-om da pređu na Sporazum o sveobuhvatnim zaštitnim mjerama (CSA).

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je u nedavnom opširnom intervjuu za Fox News da ako Iran razvije nuklearno oružje, to će učiniti i Saudijska Arabija. Prvo je iznio istu tvrdnju u intervjuu za CBS 2018.

Kraljevstvo pod vodstvom Mohammeda bin Salmana napravilo je korake u podizanju svoje pozicije globalnog igrača, od domaćina G20 i posredovanja između Rusije i Ukrajine do ulaganja milijardi dolara u globalne sportske ugovore i velike događaje.

Pokazala je svoje mišiće kao takozvana "srednja sila", etablirajući se kao diplomatski akter sposoban uticati na svoje odnose i sa Zapadom i Rusijom i Kinom za vlastitu korist. Nuklearni program bi još više podigao tu poziciju.