Još se traga za tijelom
58

Saudijska Arabija: Khashoggija je ubila grupa odmetnika, riječ je o ogromnoj grešci

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije (Foto: EPA-EFE)
Saudijska Arabija javno je kazala kako je novinar Jamal Khashoggi ubijen i okrivila grupu odmetnika za ovaj čin koji je izazvao bijes međunarodne zajednice. Ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao je za Fox News kako je riječ o ogromnoj grešci i negirao da je princ naredio njegovo ubistvo.

"Odlučni smo da saznamo sve činjenice i kaznimo one koji su odgovorni za ubistvo. Individualci koji su ovo uradili, radili su to izvan svojih ovlasti. Napravljena je ogromna greška koja je usložnjena time što su pokušali prikriti sve", rekao je ministar.

Saudijska Arabija je pod velikim pritiskom i od nje se očekuje da objasni šta se dogodilo jer su prvobitno izašli javno s informacijom da je novinar živ. Posljednji put je viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra. Turski zvaničnici vjeruju da je uglednog kritičara saudijske vlade Hashoggija ubio tim agenata unutar zgrade.

Inicijalno su saopćili kako je novinar napustio zgradu nepovrijeđen, ali su u petak prvi put priznali da je umro, odnosno da je ubijen u borbi. Ova tvrdnja je dočekana sa skepticizmom.

Al-Jubeir je kazao kako nisu znali gdje je tijelo i insistirao na tome da princ Mohammed bin Slaman nije naručio ovo gnusno djelo.

"Čak ni visoki zvaničnici naše obavještajne službe nisu znali za ovo", rekao je. Saudijska Arabija uhapsila je 18 ljudi, otpustila dvojicu pomoćnika princa Salmana i formirala tijelo koje će reformirati obavještajnu službu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da će otkriti potpunu istinu. Turski zvaničnici kazali su kako imaju audio i videodokaz da je Kashoggija ubio tim saudijskih agenata u konzulatu. Policija pretražuje šumu Belgrad u Istanbulu jer vjeruju da je tijelo tu zakopano.