Davali im informacije
104

Saudijska Arabija i UAE su navodno odbile zahtjev SAD-a da koriste njihov zračni prostor tokom iranskog napada

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su, prema pisanjima Wall Street Journala, odbili zahtjev SAD-a da koriste njihov zračni prostor kako bi presreli iranske projektile, iako su dijelili objavještajne podatke.
Dok su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati intenzivno sarađivali sa SAD-om prenoseći obavještajne informacije koje su bile od vitalnog značaja za uspjeh mjera protuzračne obrane koje su osujetile masovni napad, nisu se složili da otvore svoj zračni prostor Izraelu i SAD-u, piše Wall Street Journal, ukazujući da dvije zemlje pokušavaju održati delikatnu ravnotežu u sve napetijem regionu.

Prema izvještaju, ravnoteža koju su uspostavile Saudijska Arabija i UAE, rezultat je nedavno poboljšanih veza s Iranom, za koje se kaže da su obje zemlje iskoristile u svoju korist posljednjih mjeseci.

Politolog iz Emirata Abdulkhaleq Abdulla kaže za Wall Street Journal da UAE pokušavaju ostati što manje uključeni u bilo koji direktan sukob, osjećajući da se moraju usredotočiti na vlastite nacionalne interese i sigurnost, ali će nastojati održati odnose i s Izraelom i s Iranom.

"Ne želimo da se petljamo u ovo na ovaj ili onaj način", kaže on, ocjenjujući da i druge zaljevske države osjećaju isto.

Jordan je svoju odluku da ruši iranske projektile i dronove koji su išli ka Izraelu opravdao time da bi rušio i izraelske projektile koji bi narušili njegov zračni prostor. Također, prema informacijama, Jordan je dozvolio da izraelski avioni uđu u njegov zračni prostor kako bi presreli dronove i avione.

Postojali su izvještaji koji govore o tome da je i Saudijska Arabija pomagala u obaranju iranskih projektila, no oni zvanično kažu da su pomagali samo obavještajnim podacima.