Posvećeni deeskalaciji
134

Iz Jordana poručili da bi izraelske projektile obarali jednako kao što su i iranske

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio je za CNN da Jordan nastoji deeskalirati tenzije u regiji nakon iranskog dronovskog i raketnog napada na Izrael.

Safadi je rekao da bi odgovor Jordana na nedjeljni napad, u kojem su jordanske zračne snage srušile nekoliko iranskih dronova iznad svog zračnog prostora, bio isti bez obzira da li prijetnja potiče iz Irana, Izraela ili negdje drugdje.

Safadi je također rekao da je Jordanov odgovor na napade "stalna politika presretanja svega što ugrožava Jordan jer je njihov glavni prioritet odbrana Jordana, života i imovine svojih ljudi i sigurnost i stabilnost zemlje".

Uprkos ovim izjavama, Jordan je u nedjelju pozvao iranskog ambasadora u Amanu neposredno nakon iranskog napada na Izrael.

CNN je pitao zvaničnika da li je Jordan imao ikakvo upozorenje od Irana prije napada, na što je ministar vanjskih poslova rekao da "nije tajna" za regiju da će Iran uzvratiti u nekom obliku nakon izraelskog udara na iransku ambasadu u Damasku u kojem su ubijeni Zapovjednici snaga Iranske revolucionarne garde Quds.

On je rekao da su stavovi Jordana o bezbjednosti regiona ostali nepromijenjeni, uključujući i potrebu da se zadrži bezbjednost.

Safadi je također napomenuo da je Jordan i dalje zabrinut za prava Palestinaca u tekućem napadu Izraela na Gazu.

Safadi je zaključio rekavši za CNN da Jordan želi biti strana koja će pomoći u pronalaženju rješenja o dvije države koje bi podrazumijevalo formiranje palestinske države uz Izrael.