Loujaina al-Hathloula
28

Saudijska aktivistica osuđena na pet godina zatvora zbog borbe za prava žena na vožnju

M. G.
Loujaina al-Hathloula (Foto: EPA-EFE)
Loujaina al-Hathloula (Foto: EPA-EFE)
Vodeća saudijska aktivistica za prava žena Loujaina al-Hathloula osuđena je na pet godina i osam mjeseci zatvora zbog raznih aktivnosti zabranjenih antiterorističkim zakonom ove zemlje.

Zatvorska kazna dolazi uprkos pritiscima međunarodnih organizacija i grupa za ljudska prava da je puste.

Nositeljica kampanje za prava žena, koja je nominirana za Nobelovu nagradu i koja je navodno mučena u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, uspješno je vodila kampanju kako bi saudijskim ženama izborila pravo vožnje.

Navodi se da je sud suspendirao dvije godine i 10 mjeseci kazne za al-Hathloul.

Lucy Rae, glasnogovornica organizacije Grant Liberty, dobrotvorne organizacije za ljudska prava, rekla je za The Independent da je osuda i izricanje presude al-Hathloul, koja je u zatvoru od 2018. godine, "međunarodna nepravda".

"Ubice Jamala Khashoggija odlučne su da unište još jedan glas za slobodu. Loujain je miroljubivi zagovornik osnovnih sloboda koje ostatak svijeta uzima zdravo za gotovo. Kao odgovor na to, saudijske su je vlasti zatvorile, mučile i zlostavljale, a ipak je nazivaju teroristom", kazala je Rae.

Dodala je da saudijski režim vlada terorom i da međunarodna zajednica to ne smije dopustiti.

"Ako ljudska prava znače nešto više od riječi na stranici - vrijeme je za stvarnu akciju. Loujain mora biti pušten - i kao što je rekao Joe Biden, vrijeme je da ostatak svijeta postupa prema Saudijskoj Arabiji kao prema pariji dok ona ne okonča ta mučna zlostavljanja", dodala je Rae.