Traže da SAD "pokažu mišiće"
0

Saudijke mole Clintonovu da im omogući da voze aute

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijske aktivistkinje pisale su američkoj sekretarki Hillary Clinton tražeći da ona, kao borac za ljudska prava, izvrši pritisak na vlasti u Saudijskoj Arabiji kako bi tamošnjim ženama bilo dozvoljeno da voze automobile.

U pismu koje prenosi AFP prikupljeni su potpisi 10.000 obespravljenih žena koje traže podršku Sjedinjenih Američkih Država.

"U kontekstu 'arapskog proljeća' i američke posvećenosti podršci nenasilnih pokreta za demokratiju, došlo je vrijeme da američki lideri pruže podršku pravima saudijskih žena", istaknuto je u pismu. "Ohrabruju nas napisi medija da su američke diplomate izvršile tihi pritisak na saudijsku vladu kako bi ženama dozvolila da voze, ali je došlo vrijeme da SAD pokažu mišiće i taj pritisak postane javni."

Peticiju je pokrenula 32-godišnja Manal Sharif, konsultantica jedne firme u oblasti sigurnosti na internetu. Ona je 22. maja uhapšena jer je na YouTubeu postavila video na kojem se vidi kako vozi auto u blizini saudijskog grada Khobara.

Mnoge žene sada žele slijediti njen primjer.

U pismu navode kako im zabrana vožnje auta jako šteti jer, naprimjer, ne mogu otići po lijekove niti na važne sastanke, a javni prevoz je veoma loš.

"Nedostatak osnovnih ljudskih prava da vozimo vlastite aute iskorištavaju naši očevi, braća, muževi pa čak i unajmljeni vozači", dodaje se u pismu. "Upravo ove sedmice jednu Saudijku je silovao njen vozač".