Još jedna diskriminirajuća odluka
0

Saudijke će morati prekrivati i oči ako su previše lijepe

Sarajevo-x.com
Žene iz Saudijske Arabije koje imaju lijepe oči možda će ih uskoro morati prekrivati u javnosti, ako prijedlog Komiteta za promociju vrlina i prevenciju poroka prođe zakonsku proceduru.

Ovo je još jedna od šokantnih odluka konzervativne islamske zemlje, čiji lideri smatraju da imaju pravo zabraniti ženama da u javnosti otkrivaju previše zavodljive oči.

Glasnogovornik Komiteta šeik Motlab al Nabet kazao je da je prijedlog već u procesu da se ozakoni. Žene u Saudijskoj Arabiji već moraju pokrivati kosu, a u nekim dijelovima zemlje pravila zahtijevaju i pokrivanje ženskog lica u javnosti.

Ukoliko se neke Saudijke ne obuku adekvatno za izlazak, mogu biti kažnjene novčano ili javnim šibanjem. Također, zabranjeno im je da voze automobil, a ne mogu putovati bez odobrenja svojih muških staratelja.

Inače, Komitet je do sada nekoliko puta optuživan za kršenje ljudskih prava. Osnovan je 1940. godine da bi osigurao provođenje islamskih zakona u Saudijskoj Arabiji.

Godine 2002. zaprepastio je javnost svojom odlukom da ne dozvoli učenicama u Meki da napuste školsku zgradu koju je zahvatio požar, jer nisu imale odgovarajuća pokrivala za glavu. Zbog te odluke 15 osoba je poginulo u požaru, piše Daily Mail.