Svijet
24

Saudijkama dozvoljeno da se prijave u vojsku

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijska Arabija će od sada dozvoljavati ženama da se prijave u vojsku, saopšteno je iz saudijske Divizije za opštu sigurnost.

Regruti će morati ispuniti 12 uslova kako bi bile kvalifikovane za službu, uključujući uslov da moraju biti rođene i odrasle u Saudijskoj Arabiji, kao i da ne mogu biti mlađe od 25 godina niti starije od 34, da su završile barem srednju školu i da prođu ljekarski pregled.

Žene koje su udate za strane državljane, koje imaju dosije ili su bile zaposlene u Vladinim organizacijama ne ispunjavaju uslove za primanje u vojsku.

Nova inicijativa je dodatak programu reformi "Vizija 2023", koji je pokrenuo saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, kako bi socijalno reformisao konzervativno kraljevstvo.

Od ove godine, ženama u Saudijskoj Arabiji je dozvoljeno da voze automobile i nije im više zabranjen ulaz u kina.

Iz kancelarije javnog tužioca Sudijske Arabije ranije ovog mjeseca je saopšteno da se sada primaju i žene kao istražni službenici, dok je član Vijeća viših stručnjaka Saudijske Arabije šeik Abdulah el Mutlag donio odluku da se žene trebaju oblačiti skromno, ali da ih ne bi trebalo prisiljavati da nose odjeću koja im u javnosti prekriva cijelo tijelo.

Saudijske vlasti su u januaru prvi put dozvolile saudijskim ženama prisustvo utakmici muških fudbalskih klubova.