Plaši se porodice
1

Saudijka napustila aerodrom u Bangkoku, sada je pod zaštitom UNHCR-a

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Otac i brat mlade Saudijke, koja je pobjegla od porodice i zabarikadirala se u jednoj sobi na aetodromu u Bangkoku, stigli su na Tajland, izjavili su tamošnji zvaničnici u utorak.

Rahaf Mohammed al-Qunun napustila je aerodrom kasno u ponedjeljak i sada je pod zaštitom UNHCR-a i tajlandskih vlasti.

Šef imigracione policije Tajlanda Surachet Hakpal izjavio je CNN-u da će pokušati dogovoriti sastanak članova porodice ako to dopusti UNHCR.

Kao odgovor na to, iz UNHCR-a su izjavili da nisu imali zvaničan kontakt s tajlandskim vlastima u vezi s dolaskom oca i brata Rahaf Al-Qunun, a bilo kakav sastanak ne bi bio moguć jer je djevojka izjavila da se boji vidjeti svoju porodicu.

Slučaj Al-Qunun je izazvao pažnju medijske javnosti širom svijeta nakon globalne podrške korisnika društvenih mreža i zagovornika ljudskih prava, pozivajući tajlandske vlasti da je ne vraćaju njenoj porodici koja se u vrijeme leta nalazila u Kuvajtu. Njena priča je također stavila pod strogu kontrolu međunarodne zakone u Saudijskoj Arabiji koji reguliraju mnoge aspekte života žena.

Al-Qunun, koja se oglasila videom na Twitteru, stigla je u Bangkok u subotu nakon leta iz Kuvajta. Ona je za CNN rekla da je prvobitno namjeravala letjeti u Australiju, ali je umjesto toga odlučila otići za Tajland.

Tajlandski zvaničnici prvobitno su rekli da će Al-Qunun biti deportovana u Kuvajt, ali su nekoliko sati kasnije promijenili mišljenje nakon protesta šire javnosti. Al-Qunun je rekla CNN-u da se odrekla islama i strahuje da će biti ubijena ako bude vraćena nazad u Saudijsku Arabiju. Rekla je da ju je stariji brat nekoliko puta i pretukao zbog njenih uvjerenja.