Svijet
24

Satelitska fotografija: Rusija gomila borbene avione u sirijskoj bazi

Klix.ba
Nova satelistska fotografija koju su sačinile obavještajne kompanije Stratfor i AllSource Analysis pokazuje nagomilavanje ruske vojske u Siriji.

Riječ je o fotografiji koja svjedoči osposobljavanju i opremanju vojne baze "Bassel al Assad", a koja se nalazi u blizini sirijskog grada Latakije. Razvoj zračne baze uključuje dopremanje borbenih helikoptera i drugih letjelica koje Rusiji daju izuzetnu stratešku moć, piše Business Insider.

Dana 18. septembra Rusija je dostavila četiri letjelice, a fotografija nastala 20. septembra pokazuje prisustvo 12 novih letjelica, vjerovatno borbenih aviona Su-25.

Avioni koji su primijećeni 18. septembra najvjerovatnije su lovci tipa Su-30 koji su dizajnirani za ostvarenje prevlasti u zraku, mada mogu biti korišteni i za bombardovanje tla. S druge strane, pojava Su-25 pokazuje striktnu namjeru da se osposobe kapaciteti za napade na kopnene mete.

Početkom mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je vojno prisustvo Rusije u Siriji pozvavši na stvaranje jake međunarodne koalicije za borbu protiv terorističkih organizacija.