Strah od Ukrajinaca
47

Satelit pokazuje brodove postavljene kao barikade protiv dronova u blizini Krimskog mosta

F. H.
Foto: Telegram / Radio Svoboda
Foto: Telegram / Radio Svoboda
Rusi su južno od Krimskog mosta postavili teglenice koje bi trebale postati "barikade" koje pokrivaju most od ukrajinskih mornaričkih dronova, naveli su i ruske službe Radio Sloboda objavljujući snimke.

Mediji su došli do satelitskih snimaka Planet.com na kojima se vide teglenice postavljene južno od mosta: nisu "potopljene" i najvjerovatnije su usidrene na jednom mjestu.

Te će teglenice najvjerojatnije biti korištene kao temelj za barikadu protiv ukrajinskih mornaričkih bespilotnih letjelica.Slike snimljene 19. i 21. augusta također pokazuju pripremne radove u ovom okrugu.

Dana 22. augusta, ukrajinska odbrambena obavještajna služba izvijestila je da Rusija preplavljuje trajekte na ovoj lokaciji kako bi spriječila napade dronovima na most.

Obavještajna služba rekla je da je ruska vojska planirala potopiti najmanje šest plovila kako bi se stvorila zaštitna traka u blizini mosta. Rusi navodno namjeravaju postaviti brane između poplavljenih trajekata, kao što su ranije učinili u Sevastopoljskom zaljevu, koji su također napali ukrajinski USV-ovi.