Svijet
0

Sastanak izraelskih i palestinskih pregovarača u Jordanu

SRNA
Saeb Erekat
Saeb Erekat
Izraelski i palestinski pregovarači održat će danas u jordanskoj prijestonici Amanu prvi sastanak nakon duže od godinu dana.

Izraelski predstavnik Yitzhak Molcho i palestinski pregovarač Saeb Erekat danas će se, uz međunarodne posrednike, sastati u Jordanu.

Međutim, zvaničnici obje strane umanjuju mogućnost bilo kakvog neposrednog nastavka mirovnih razgovora.

Pregovori su zastali krajem 2010. godine nakon što je Izrael odbio da zamrzne gradnju naselja na Zapadnoj obali.

Britanska medijska kuća BBC navodi da su obje strane pred sastanak učinile veoma malo da podignu očekivanja i, prema ocjeni analitičara, njihov prioritet bit će izbjegavanje krivice ukoliko ne dođe do početka mirovnog procesa.

Jordan je saopštio da će biti domaćin sastanka u sklopu napora za nastavak direktnih mirovnih pregovora između dvije strane. 

"Jordanski napori su napori pokrenuti u posljednjem trenutku za spas situacije. Nadamo se da će izraelska vlada odgovoriti na jordanske napore objavljivanjem prekida aktivnostu u naseljima i da prihvataju koncept rješenja dvije države", rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat novinarima u Ramali, pred polazak na pregovore.
Izraelci i Palestinci će u Amanu održati bilateralni sastanak i potom će se sastati sa predstavnicima Bliskoistočne četvorke - SAD, EU, Rusije i UN.

Četvorka navodi da razgovori između dvije strane moraju biti nastavljeni prije kraja januara.

Predstavnici palestinske islamističke organizacije, Hamas, pod čijom je kontrolom Pojas Gaze, osudili su održavanje sastanka.

Prema riječima portparola Hamasa Sami Abu Zahrija, "sastanak u Jordanu je nastavak politike neuspjeha i od Palestinske Uprave zahtijevamo da bojkotuje slične susrete koji su politički opasni".