Svijet
0

Ban tražio da Izrael zaustavi širenje jevrejskih naselja

FENA
Ban Ki-moon i Mahmud Abas (Foto: AFP)
Ban Ki-moon i Mahmud Abas (Foto: AFP)
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu da se zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje Palestinci namjeravaju da proglase svoju nezavisnu državu, koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Ban je uputio taj poziv na početku današnje posjete Izraelu i palestinskim teritorijama, čiji je cilj da doprinese nastavku razgovora između izraelskih i palestinskih pregovarača o povratku za pregovarački sto.

"Nalazimo se kritičnom momentu za Izrael i region. Ja se nadam da će se nastaviti direktni, česti razgovori između strana", rekao je Ban.

On se sastao s predsjednikom Izraela Shimonom Peresom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i šefom diplomatije Avigdorom Liebermanom.

Na konferenciji za štampu s Banom, Netanyahu je rekao da bi o zamrzavanju izgradnje naselja trebalo diskutirati u pregovorima s Palestincima, a ne da to bude preduvjet za takve pregovore.

"Naselja nisu ključ sukoba, već jedna od posljedica. Sukob je počeo 50 godina prije nego što je bilo naselja", rekao je Netanyahu.

U preko sto naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu danas živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika.

Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Palestinska strana odbija da se vrati za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju naselja i ne prihvati linije razdvajanja prije rata 1967. godine, u kojem je osvojena Zapadna obala i pojas Gaze, kao osnovu pregovora o budućim granicama.

Ban je danas istakao da nastavak širenja naselja ne pomaže mirovnom procesu.

"Oni treba da se uzdrže od daljnjeg naseljavanja zarad mirovnih razgovora. To bi mogao biti način izražavanja gesta dobre volje", rekao je Ban.

Direktni pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju od kraja septembra 2010. godine

Na inicijativu četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, EU i Rusije), predstavljenu u septembru prošle godine, dvije strane su u januaru održale pet rundi razgovora u jordanskoj prijestolnici Amanu u pokušaju da pronađu formulu za obnovu pregovora.

Razgovori su završeni bez rezultata, a Ban je samo jedan u nizu zvaničnika koji pokušavaju da doprinesu njihovom nastavku.

U okviru tih razgovora dvije strane bi trebalo da iznesu svoje prijedloge o budućim granicama i sigurnosti, što su Palestinci učinili, a Izrael još nije.

Ban je zato danas pozvao izraelsku stranu da to učini.

Na osnovu plana četvorke mirovni sporazum bi trebalo postići do kraja ove godine.

Odgovarajući na Banov poziv, Netanyahu je istakao da on priznaje da "treba da bude sporazuma, najvjerovatnije bolnog sporazuma, imajući u vidu naša osjećanja prema ovoj historijskoj zemlji".

On međutim smatra da je stvarni razlog sukoba palestinsko odbijanje da se Izrael prizna kao domovina jevrejskog naroda.