U bliskim vezama
0

Sastali se Milei i Netanyahu: Iran označili kao najveću prijetnju

L. S.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se sastao sa argentinskim predsjednikom Havierom Mileijem (Foto: EPA-EFE)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se sastao sa argentinskim predsjednikom Havierom Mileijem (Foto: EPA-EFE)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se u Jerusalemu sastao s argentinskim predsjednikom Javierom Mileiom kada su označili Iran kao najveću prijetnju svojim državama.

Netanyahu se prvobitno zahvalio Mileiju zbog obećanja da će premjestiti ambasadu svoje zemlje u Jerusalem kao i zbog njegove nepokolebljive podrške pravu Izraela da se brani.

"Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu u Izrael, predsjedniče Milei. Vi ste veliki prijatelj jevrejske države. Oduševljeni smo vašom odlukom da priznate Jerusalem kao glavni grad Izraela, da premjestite svoju diplomatsku funkciju i naravno ambasadu", istaknuo je Netanyahu.

The Times Of Israel prenosi da je u susretu naznačeno da je Iran najveća prijetnja njihovim područjima. Stoga je najavljeno da će njih dvojica razgovor posvetiti i temi slobodnih tržišta.

Naime, Iran je zauzeo oštar antiizraelski stav i prekinuo je sve zvanične odnose sa Izraelom. Iran je povukao priznanje Izraela kao države i prekinuo sve diplomatske, komercijalne i druge veze s Izraelom, nazivajući Izrael "okupiranom Palestinom".