Radiklani imami nisu dobrodošli
0

Sarkozy: Šejh Jusuf el-Kardavi nepoželjan u Francuskoj

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Francuska će zabraniti radikalnim imamima ulazak u zemlju radi učestvovanja na islamskoj konferenciji idućeg mjeseca, u okviru svoje kampanje gušenja ekstremizma nakon što je naoružani čovjek inspiriran idelogijom Al-Qaide ubio sedam ljudi, saopćio je u ponedjeljak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Sarkozy, koji je objavio planove kažnjavanja onih koji posjećuju islamističke internetske stranice i odlaze u inostranstvo radi indoktrinacije, izjavio je da će spriječiti ulazak u Francusku nekim od imama pozvanih na kongres u organizaciji Unije francuskih islamskih organizacija (UOIF), prenosi Reuters.

UOIF, jedna od tri muslimanske federacije u Francuskoj, smatra se bliskom egipatskom islamističkom Muslimanskom bratstvu.

"Jasno sam ukazao da određeni ljudi koji su pozvani na ovaj kongres nisu dobrodošli na francuskom tlu", izjavio je Sarkozy za radio stanicu France Info.

On je spomenuo ime šejha Jusufa el-Kardavija, egipatskog imama sa sjedištem u Kataru, koji je jedan od najuglednijih sunitskih imama u arapskom svijetu i vrlo je često citiran na Bliskom istoku zbog redovnog pojavljivanja na TV mreži Aljazeera.

Bivši pripadnik Muslimanskog bratstva, Kardavi je nezavisan od grupe, ali joj je ostao blizak. Sarkozy je izjavio da je situacija s njim dodatno komplicirana činjenicom da imam posjeduje diplomatski pasoš i nije mu potrebna viza za ulazak u Francusku.

"Lično sam ukazao emiru od Katara na to da ta osoba nije dobrodošla na teritoriju Francuske Republike. On neće doći kod nas", izjavio je Sarkozy.

Kardaviju je uskraćena viza za posjetu Velikoj Briraniji 2008. godine na osnovu tvrdnji je on nastojao "opravdati akte terorističkog nasilja ili širiti stavove koji bi mogli potaknuti međuvjersko nasilje", izjavila je tada glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova.

Imam je branio palestinske bombaše samoubice u Izraelu i napade na koalicijske snage pod američkim vodstvom u Iraku.