Francuska
0

Sarkozy prihvatio ostavku Fillonove vlade

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prihvatio je u subotu navečer ostavku vlade, otvarajući put njezinoj rekonstrukciji najavljenoj prije više mjeseci, sapćeno je iz predsjednikova ureda.

Sarkozy je prethodno u junu najavio da planira rekonstruirati vladu nakon što bude usvojen zakon o reformama penzijskog sistema.

"Na temelju člana 8 Ustava, Francois Fillon je predsjedniku republike uručio ostavku vlade", ističe se u tekstu. "Predsjednik republike prihvatio je tu ostavku", dodaje predsjedništvo.

Ostavka je po uobičajenoj proceduri prva etapa u rekonstrukciji vlade najavljenoj prije pet mjeseci i planiranoj, kako navode izvori u vladi i UMP-u (desnica, na vlasti) za ponedjeljak. To će biti četvrta rekonstrukcija vlade otkad je Sarkozy na čelu države.

Izvori u vladi napominju kako je gotovo sigurno na premijerskoj dužnosti ostati Fillon, dok bi bivši premijer Alain Juppe trebao preuzeti mjesto ministra odbrane.

Reformska mjera koja predviđa podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine ozakonjena je u srijedu, dan nakon što ju je odobrio francuski predsjednik.

Sarkozyjeva popularnost je najniža od dolaska na vlast 2007. godine, a analitičari procjenjuju da će se prilikom imenovanja članova nove vlade rukovoditi željom da stvori dobru osnovu za buduće izbore, koji će biti održani 2012. godine, prenijele su agencije.