Svijet
0

Sarkozy pozvao Izrael da se povuče iz Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je Izrael da se povuče iz Gaze, dan nakon što je ta zemlja objavila jednostrano primirje koje je stupilo na snagu u nedjelju ujutro.

"Nema potrebe za ostajanjem u Gazi. To neće ništa doprinijeti izraelskoj sigurnosti ali će uzdrmati položaj palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa", poručio je Sarkozy u nedjelju svjetskim liderima koji su se okupili u egipatskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikhu kako bi raspravljali o načinima uspostave trajnog mira u Gazi, javila je DPA.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak i Sarkozy zajednički su predsjedavali nedjeljnim samitom.

Sarkozy je izrazio podršku palestinskom predsjedniku koji je također prisustvovao samitu.

"Potpuno podržavamo palestinskog predsjednika jer on podržava mir. Neće biti budućnosti za Izrael dok ne bude demokratske paslestinske države koja podržava mir", izjavio je Sarkozy.

"Neće biti mira ako Izrael ostane u Gazi", dodao je.

Samitu prisustvuju generalni sekrear UN-a Ban ki-Moon, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Silvio Berlusconi, jordanski kralj Abdullah II, španski premijer Jose Luis Zapatero i turski predsjednik Abdullah Gul.

Samit se podudario s objavom palestinskih militantnih frakcija u Pojasu Gaze, uključujući i Hamas, da pristaju na primirje s Izraelom, ali koje su dale jevrejskoj državi sedmicu da povuče svoje vojnike.