UN
0

Sarkozy obećao pomoć EU-a siromašnim zemljama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obavezao se u subotu u Dohi, na konferenciji Ujedinjenih naroda o finansiranju razvoja, da će Evropska unija pružati i dalje pomoć siromašnim zemljama, posebno u Africi, kako one ne bi postale "žrtve" ekonomske krize.

"Dok se svi suočavamo s ekonomskom krizom, s povećanjem nezaposlenosti, odlučili smo da održimo naša obećanja data u domenu državne pomoći za finansiranje razvoja", rekao je Sarkozy, koji je govorio kao predsjedavajući Evropskoga vijeća, javio je AFP.

Odobrene još 2000., te obaveze imaju za cilj da do 2015. smanje na polovinu siromaštvo, velike pandemije, smrtnost djece i nepismenost. Kako to sugeriraju mnogobrojni izvještaji, te obaveze neće, najvjerojatnije, biti ispoštovane u Africi.

"Kao predsjedavajući Evropske unije, moje mjesto je bilo ovdje u Dohi da nedvosmisleno kažem kako razvoj zemalja kojima je najpotrebnija pomoć ne može biti žrtvovan zbog krize", nastavio je šef francuske države.

On je također kazao da će zemlje EU-a, koje su u 2007. isplatile 61 milijardu dolara državne pomoći za razvoj, ispoštovati svoja obećanja podrške najsiromašnijim zemljama do 2015.

"Zbog toga sam želio biti ovdje kako bih potvrdio tu temeljnu političku obavezu Evrope", naglasio je on.