{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarkozy najavio nove mjere za jačanje ekonomije

S
29.1.2012. u 22:27
0
3
Sarkozy najavio nove mjere za jačanje ekonomije
0
Sarkozy najavio nove mjere za jačanje ekonomije
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy večeras je najavio porast poreza na dodatnu vrijednost od 1,6 posto na 21,2 posto u sklopu novih mjera za jačanje ekonomije.
"Ova mjera neće stupiti na snagu do 1. oktobra. Nadamo se da će to dovesti do povećanja prodaje prije tog datuma i da će povećati rast", rekao je Sarkozy.

Takozvani društveni porez ima za cilj da teret plaćanja socijalne sigurnosti prenese sa poslodavca na potrošače i pomogne stbaranju radnih mjesta dok će učiniti da francuske firme budu konkurentnije prema njemačkim rivalima sa mnogo manjim socijalnim naplatama.

Sarkozy je u jednosatnom televizijskom intervjuu objelodanio reforme za izvlačenje Francuske iz krize i jačanja njenog kredibiliteta pred predsjedničke izbore.

Planirano povećanje poreza na dodatnu vrijednost biće jednako smanjenju doprinosa na platnim listama poslodavaca, što treba da im pomogne u konkurentnosti sa proizvođačima iz ekonomija sa manjim prihodima i jačanje francuskog izvoza.

Sarkozy je već najavio ove mjere u svom obraćanju naciji na kraju godine, a o kojima se već duže govori u Francuskoj.

Francuski predsjednik nije najavio svoju kandidaturu, kao što se očekuje, za izbore u aprilu i maju. Prema rezultatima većine predizbornih anketa on je iza kandidata Socijalista Francoisa Hollandea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: