Svijet
0

Sarkozy: Madrid i Rim su tražili kolektivna protjerivanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je izjavio u utorak na konferenciji za štampu u Parizu da su Italija i Španija, zajedno s Francuskom, tražile organizaciju kolektivnog protjerivanje stranaca koji nemaju dokumente a nalaze se u ove tri zemlje.

Sarkozy je kao pristalica striktne imigracijske politike izrazio zadovoljstvo što njegove ideje napreduju u Evropi, jer je šef španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero "izjavio prije mjesec dana da neće biti masovnog rješavanja" pitanja ilegalnih imigranata u ovoj zemlji, kao što je to rekao i šef talijanske vlade Romano Prodi "prije 15 dana".

"Zapatero i Prodi su tražili od mene da Francuska, Italija i Španija pristupe kolektivnim protjerivanjima", dodao je on.

Francuski predsjednik je ranije govorio o principu imigracijske politike zasnovane na principu kvota. Ideja je da se ograniči broj imingranata koji svake godine ulaze u Francusku i da "radna imigracija" bude brojnija od "porodične" imigracije.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su ocijenile da je ovaj plan neprihvatljiv, dok je 74 posto Francuza za uspostavljanje kvota, prema rezultatima ispitivanja provedenog u septembru.

Između 23.000 i 24.000 imigranata s neriješenim boravkom protjerano je iz Francuske u 2007. godini, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar za imigracije Brice Hortefeux, što je manje od cilja koji je postavila vlada, a to je protjerivanje 25.000 imigranata.