Svijet
0

Sarkozy: Francuska sa Rusijom treba raditi na uništenju IDIL-a

Anadolija
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA)
Nicolas Sarkozy (Foto: EPA)
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je na promjenu francuske politike prema Siriji i predložio da njegova zemlja počne raditi sa Rusijom na "uništenju" terorističke organizacije IDIL.

Vođa konzervativaca u Francuskoj je uoči sastanka sa predsjednikom te zemlje Francoisom Hollandeom kazao kako "trebamo svakoga...", dodavši kako "ne mogu postojati dvije koalicije u Siriji".

Francuska je dio koalicije koju predvodi SAD za brobu protiv terorističke organizacije ISIS i učestvuje u zračnim napadima na položaje ISIS-a u Siriji i Iraku skoro godinu dana. 

Sarkozy je rekao da jake mjere sigurnosti moraju zaštititi ne samo učesnike predstojećeg Samita UN-a o klimatskim promjenama u Parizu nego i francuski narod.  Očekuje se da će 127 svjetskih lidera prisustvovati Samitu u Parizu 30. novembra. 

Hollande se danas u Parizu sastao sa liderima francuske opozicije, uključujući i ultradesničarku iz Nacionalnog fronta Marine Le Pen, kako bi razgovarao o sigurnosnoj situaciji nakon terorističih napada u kojima je u petak navečer poginulo 129 osoba, dok su 352 ranjene.