Scene koje podsjećaju na rat u BiH
0

Sarajlija pomaže u čišćenju ruševina nakon tornada u Americi

Sarajevo-x.com
Sarajlija Edževir Rizvan jedan je od prvih koji je pružio ruku pomoći u raščišćavanju ruševina koje je za sobom ostavio tornado u gradu Pleasant Grove u Utahu. Haos koju je za sobom ostavila jaka oluja Rizvana je podsjetila na Sarajevo, na njegov rodni grad uništen tokom rata.

Gledajući razrušene domove i kuće bez krovova 26-godišnji Edževit Rizvan, koji danas studira u Americi, prisjetio se Sarajeva u ratu.

"Šteta koju je uzrokovao tornado podsjetila me na scene ratne zone u BiH, samo što ovdje po zidovima nema rupa od metaka", kazao je Rizvan za američku internet-stranicu oanow.com.

Mladi Sarajlija, koji će u ponedjeljak dobiti diplomu Univerziteta Auburn, je jedan od 30 studenata koji su bez oklijevanja odlučili pomoći u saniranju štete uzrokovane tornadom i pomoći ljudima čiji je domove prirodna katastrofa oštetila ili uništila.

Rizvan se nije niti jednog trenutka dvoumio da se prijavi kao volonter i krene u akciju pomoći.

"U ratu čovjekova ruka razara, a ovaj grad je razorila majka priroda", kazao je Rizvan, rasklanjajući polomljena stabla i čisteći grad u kojem je u strašnoj oluji nekoliko ljudi stradalo, a nekoliko njih se još vode kao nestali.