Snimala dokumentarac o sirotištima
0

Sarah Ferguson prijeti 22 godine zatvora u Turskoj

Sarajevo-x.com
Sarah Ferguson
Sarah Ferguson
Vojvotkinji od Yorka, Sarah Ferguson, prijeti zatvorska kazna od 22 godine nakon što je turski sud protiv nje podnio tužbu zbog neovlaštenog snimanja dokumentarca u sirotištima u Turskoj, prenijeli su britanski mediji.

Turski zvaničnici optužili su Ferguson da je snimala prouzakonito i tako prekršila privatnost petero djece koja žive u sirotištu. Ferguson je sporni dokumentarac snimala 2008. godine u saradnji sa ITV, a s namjerom da razotkrije užasne uvjete institucija kojima upravlja država.

Ferguson je u Tursku otputovala u tajnosti te nekoliko sedmica obilazila institucije za osobe s invaliditetom i neželjenu djecu u gradovima kao što su Ankara i Istanbul.

Snimci koji prikazuju djecu zavezanu za krevet izazvali su diplomatski spor između Turske i Velike Britanije. Međutim, nije jasno zašto je Turska čekala više od tri godine da podigne tužbu protiv vojvotkinje poznatije kao Fergie.

Njen glasnogovornik je kazao da je ona u Turskoj bila u humanitarnoj posjeti tokom koje je otkrila različite nepravilnosti u radu institucija.

"Njeno putovanje nije bilo politički motivirano. Turska vlada nema nadležnosti ovdje i ona ne može biti izručena", kazao je glasnogovornik.

No, turske vlasti su dan nakon emitiranja spornog dokumentarca optužile Sarah da namjerno pokušava osujetiti njihov ulazak u EU.

Britanske vlasti odbijale su pomoći Turskoj oko slučaja sa Ferguson, a njoj je rečeno da je slučaj zatvoren.