{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sankcije Iranu do juna"

F
14.3.2010. u 15:52
0
0
"Sankcije Iranu do juna"
0
"Sankcije Iranu do juna"
Foto: Reuters
Ukoliko Ujedinjene nacije do juna ne usvoji nove, oštrije sankcije Iranu, Evropska unija bi toj zemlji mogla da iz uvede unilateralno, ocijenili su danas u Sariselki ministri spoljnih poslova Francuske i Finske, Bernar Kušner i Aleksandar Stab.
"Razgovaramo i razgovaramo, pokušavajući da pregovorima dođemo do sporazuma, u isto vrijeme radeći na sankcijama. Mislim da su sankcije moguće prije juna, ali u to ne mogu biti sasvim siguran", rekao je Kušner na neformalnom sastanku ministara spoljnih polova EU u finskom zimovalištu.

Kušner je naglasio da Fracuska i dalje želi da Vijeće sigurnosti UN uvede sankcije Iranu zbog nuklearnog programa te zemlje, ali i ukazao da podrška dvije stalne članice - Rusije i Kine, još uvijek nije izvjesna, prenosi Rojters.

Prema Kušneru, Francuska želi da sankcijama budu pogođene iranske banke i osiguravajuće kompanije, kao i da budu onemogućena putovanja za specifične kategorije ljudi iz Islamske republike, ali i dodao da sankcije ne treba da pogode energetski sektor te zemlje.

Iran je druga zemlja u svijetu po količini kombinovanih rezervi nafte i prirodnog gasa, iza Saudijske Arabije, jedan od vodećih članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Foruma zemalja izvoznica gasa (GECF).

Vodeća zemlja Persijskog zaliva prihodovala je, prema podacima iz 2008, oko 47 milijardi dolara od izvoza gasa, što je činilo oko polovinu ukupnih državnih prihoda.

Britanija, Francuska i Njemačka već su se složile o potrebi uvođenja četvrtog kruga sankcija Iranu da bi ta zemlja odustala od nuklearnog programa, ali pojedine manje države EU su i dalje rezervisane.

Šef diplomatije Finske Aleksandar Stab u subotu je ocijenio da u EU postoji "neophodan konsenzus" za podršku unilateralnih sankcija prema Iranu, u slučaju da rezolucija u Vijeću sigurnosti ne bude usvojena.

O tome će, prema Stabovim riječima, ministri spoljnih poslova EU raspravljati 22. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: