"Dosta je bilo"
10

Sanders o povlačenju trupa SAD-a iz Afganistana: To je bila Trumpova ideja i podržavam je

V. K.
Sanders: Potrebno je konačno završiti s ratom u Afganistanu (Foto: EPA-EFE)
Sanders: Potrebno je konačno završiti s ratom u Afganistanu (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden saopćio je kako će SAD povući vojne trupe iz Afganistana do 11. septembra ove godine. Povodom toga se oglasio i američki senator i nekadašnji kandidat za predsjednika SAD-a Bernie Sanders, koji je pozdravio ovaj potez.
Iako su se brojni američki zvaničnici protivili ovakvoj odluci, Sanders smatra kako je ona bila neophodna te da beskonačni rat u Afganistanu konačno treba privesti kraju.

"Mislim da je predsjednik donio ispravnu odluku. Dvadeset godina rata, najdužeg rata u historiji ove države, je dovoljno. Više od 25.000 hrabrih muškaraca i žena dalo je život u tom ratu i treba prekinuti to. Također, taj rat je SAD koštao 3.000 milijardi dolara i to je također dosta. Kada je dosta, dosta je", rekao je Sanders.

Također, naglasio je kako je Bidenova odluka zapravio dio planova koje je prvi počeo provoditi bivši američki predsjednik Donald Trump.

"Ovo što je predsjednik Biden uradio je zapravo dio sporazuma koji je donio bivši predsjednik Trump. Nisam ljubitelj Trumpove administracije, kao ni Trumpa, ali odluka o tome da okonča rat u Afganistanu bila je u potpunosti ispravna", naglasio je.

Ipak, nakon povlačenja američke vojske, u Afganistanu će i dalje ostati neriješeni brojni problemi koji se tiču same afganistanske vlade, ali i problema s talibanskim snagama, koje su i dalje prisutne u državi.

"Svakako da postoji zabrinutost za budućnost Afganistana. Međutim, postoji zabrinutost zbog brojnih stvari. Ukoliko ne uradimo ništa u Jemenu, 400.000 djece umrijet će od gladi ili od bolesti u najvećoj humanitarnoj krizi svih vremena. Ja također dijelim tu zabrinutost. Ono što mi trebamo shvatiti jeste da su Talibani tamo već dugo, ali tamo postoji i afganistanska vlada. Ono što mi trebamo uraditi jeste podržati vojsku i vladu Afganistana, ali ne moramo više izlagati riziku živote naših vojnika", zaključio je Bernie Sanders.