Svijet
0

Sanader očekuje da će EU do kraja 2008. riješiti institucionalne probleme

FENA
Sanader
Sanader
Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u četvrtak da očekuje da će EU do kraja sljedeće godine naći rješenja za svoja institucionalna pitanja, a da je na Hrvatskoj da odradi svoju domaću zadaću i završi pregovore.

"Siguran sam da ćemo do kraja 2008. godine naći neko rješenje za institucionalna pitanja EU-a. Nas u Hrvatskoj to također zanima, ne možemo se praviti kao da nas se to ne tiče, ali na nama je da dovršimo domaću zadaću, da završimo pregovore i implementiramo europske standarde", rekao je Sanader po dolasku na summit čelnika Europske pučke stranke (EPP) u Meiseu kod Bruxellesa.

"Siguran sam da će Europa bez obzira na rješenje institucionalnog pitanja na kraju reći 'da' Hrvatskoj", rekao je hrvatski premijer.

On je izrazio optimizam da će se na summitu EU-a koji počinje u četvrtak navečer u Bruxellesu naći rješenje oko novog ugovora, koji bi zamijenio propali ustav.

Sanader je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom odlukom Odbora stalnih predstavnika (COREPER), koja je omogućila da sljedeći tjedan na Međuvladinoj konferenciji Hrvatska otvori još šest poglavlja pristupnih pregovora.

"To su dobre vijesti i ja želim vjerovati da ćemo i u srpnju otvoriti jedno ili dva poglavlja", rekao je premijer.

Sanader je rekao da će sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, koji također sudjeluje na summitu EPP-a, razgovarati o aferi prisluškivanja.

U Meiseu se, na summitu Europske pučke stranke (EPP), koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu, okupilo jedanaest čelnika država članica EU-a, predsjednici Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta, te još četiri čelnika europskih zemalja, koje nisu u EU-u, među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Čelnici EPP-a, poput drugih stranačkih organizacija zastupljenih u Europskom parlamentu, tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a i na tim se sastancima razgovara o istim temama koje su na dnevnom redu Europskog vijeća.