|

Samit OSCE-a okončan bez planiranog sporazuma

Samit OSCE-a okončan bez planiranog sporazuma
0
S
SRNA
2.12.2010. u 21:59
3
komentara
0

dijeljenja
Samit OSCE-a okončan bez planiranog sporazuma Foto: AP
Prvi samit OSCE-a u posljednjih više od deset godina okončan je danas bez dogovora o akcionom planu za oštriji nastupu ove transatlantske organizacije prema konfliktima u budućnosti.
Učesnici samita su poslije maratonskih razgovora koji su trajali do ponoći po lokalnom vremenu uspjeli samo da usvoje deklaraciju u kojoj se iskazuje podrška principima organizacije, ali pokušaji da se usaglasi ambiciozniji tekst nisu urodili plodom.

"Nažalost, nije bilo moguće postići dogovor o sveobuhvatnom akcionom planu", rekao je jedan diplomata EU na završnom sastanku, koji je bio obilježen izražavanjem razočaranja i međuosbnim optužbama.

Diplomate navode da samit nije bio uspješan zbog iskazanih nesuglasica o odmetnutim gruzijskim regionima, sporom između Jermenije i Azerbejdžana povodom regiona Nagorno-Karabah i zbog napete rasprave o pobunjenom moldavijskom regionu Transdnjestru.

Svjetski lideri koji su došli na sastanak u kazahstanskoj prestonici Astani složili su se da je sposobnost OSCE-a da sprečava sukobe u Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu oslabila u posljednjih nekoliko godina.

Ova organizacija sa 56 članica fukcioniše na principu konsenzusa, što znači da svaka država može da uloži veto na bilo koje završno saopštenje.

Neuspjeh u usvajanju "Akcionog okvira iz Astane" predstavlja udarac za kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, čija zemlja predsjedava OSCE-om ove godine.

U pokušaju da ublaži neuspjeh samita, Nazarbajev je rekao da je dogovorena deklaracija "istorijska" i da će "građanima dati nadu u bolji svijet".

On je kasnije na konferenciji za novinare priznao da su razgovori bili "burni".
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...