Svijet
0

Samit NATO-a u Londonu

FENA
Odnos NATO-a prema Rusiji najvjerovatnije će biti jedna od tema današnjeg sastanka ministara odbrane alijanse, prvog od izbijanja krize u Gruziji, konstatira Financial Times.

List piše da će na tom neformalnom samitu u Londonu, koji je planiran daleko prije izbijanja sukoba između Gruzije i Rusije, pažnja biti usmjerena na mjere koje bi zemlje članice trebalo da poduzmu kako bi povećale i bolje koordinirale svoja izdvajanja za odbranu.

Očekuje se, međutim, da će nekolicina ministara, prije svega iz istočne Evrope, pozvati NATO da učini više na učvršćivanju odbrane njihovih teritorija, u trenutku u kojem Rusija ponovo diže glavu.

Nema znakova da bilo ko u NATO-u ozbiljno razmatra mogućnost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na neku baltičku zemlju ili bilo koju drugu članicu alijanse. Uprkos tome, kako je za Financial Times izjavio jedan neimenovani zvaničnik, sjevernoatlantski savez bi mogao dodatno da učvrsti sigurnost Estonije, Letonije i Litvanije, češćim vojnim manevrima u regionu, detaljnijim planiranjem i preispitivanjem postojeće komandne strukture.

Istovremeno, napomenuo je generalni sekretar Jaap de Hoop Scheffer, nedavna zbivanja u Gruziji dodatno su ukazala na potrebu da ministri odbrane iskreno porazgovaraju o tome zbog čega mnoge zemlje članice ne čine više kako bi povećale svoje vojne budžete.

Jedna stvar koju vjerovatno imaju na umu, zaključuje Financial Times, jest izjava ruskog premijera Putina da će njegova zemlja 2009. godine svoj vojni budžet povećati za 27 posto.